Paris, orasul gusturilor rafinate


O vacanta la Paris te poarta prin istorie, arta si moda dar te invita sa te bucuri si de restaurantele originale care impanzesc orasul. Cel mai romantic oras din lume iti ofera o experienta culinara greu de egalat in vreo alta destinatie europeana.
Tot ce stiai despre Paris se schimba radical, mai ales in ultima perioada, cand insisi francezii trec de la retetele traditionale la interpretari curajoase semnate de mari bucatari ai momentului. Daca prima imagine care iti vine in minte este aceea a unui mic dejun savurat pe trotuar, astazi Parisul te intampina cu mese "ascunse" in mijlocul magazinelor de delicatese.

Iar daca publicul conservator are inca la dispozitie marile restaurante cu traditie de peste un secol, noua tendinta a orasului se leaga de baruri "improvizate" pe acoperisurile cladirilor istorice si de bistro-uri in care fiecare zi aduce un alt meniu in functie de ingredientele proaspete de sezon. Francezii par sa scrie mai des scenariul in care un bucatar cu stele Michelin alege sa lase faima deoparte pentru un decor simplu dar unde poate sa se manifeste cu adevarat. 

Ziua incepe intr-o cafenea cu accente britanice precum Holybelly de pe Rue Lucien Sampaix unde se poate alege un mic dejun "sanatos" cu musli, branza si fructe de sezon (6 euro) sau specialitatea casei - clatita acoperita cu ou, bacon crocant si unt cu burbon (13 euro). La pranz, dupa ce ai vizitat Sacre Coeur, ajungi la Place Pigale unde La Cantine de la Cigale te imbie cu preparate originare din Franta de sud-vest pentru care platesti cel mult 10 euro. 

Tot ca sugestie de pranz te poti opri la bistro-ul Frenchie din zona Sentier, pe Rue du Nil. Botezat dupa porecla bucatarului, Gregory Marchard - un "discipol" al lui Jamie Oliver - Frenchie ofera retete simple si accesibile (pret mediu 15 euro) dar al caror gust concureaza lejer cu cele mai faimoase adrese din oras. Pentru cina, tot in aceeasi zona, la doar cativa pasi de Louvre, te asteapta Bistrot Victoires de pe Rue La Vrilliere. Aici, intr-un decor parizian clasic, se prefera mancarurile traditionale precum "Confit de canard" si profiterol cu sos fierbinte de ciocolata (cina cu doua feluri 20 euro). Daca iti doresti insa o cafea si cel mai faimos macaron din lume, atunci Laduree ramane destinatia obligatorie de pe Champs Elysees.  

Ca mijloc de transport nu trebuie sa te gandesti mai departe de prima statie de metrou. Toate locurile la care vrei sa ajungi sunt legate intre ele de cel mai savuros sistem de transport in comun din Europa. Cazarea la Paris este o problema daca iei in calcul fluxul neintrerupt de turisti pe tot parcursul anului. Chiar si la hotelurile de lux, camerele sunt mai mici fata de alte orase europene iar asteptarile unui client pretentios nu sunt intotdeauna la nivelul ofertei promise. Cea mai inspirata alegere se dovedeste a fi inchirierea unui apartament din apropierea pietelor centrale si a unei statii de metrou.

Related Posts
Previous
« Prev Post